Våra lamm

Vi har en liten flock med får på gården, som hjälper oss hålla naturbeten hos oss och hos grannar öppna.

Lammen föds på våren inne på stall, och får komma ut när de har blivit lite större och har bättre motståndskraft mot parasiter som förekommer naturligt på beten.

Tiden fram till midsommar är alltid stressig för fårbonden. Betena växer och överallt, och tackorna behöver äta i fatt efter lamning. Ofta är det svårt att hinna beta alla beten innan gräset blir för högt – fåren är känsliga djur och tycker inte om högt, torrt gräs.

Efter midsommar stannar ofta gräsväxten av tydligt, och kvaliteten på gräset blir fort väldigt mycket sämre. Om man som vi har många naturbeten på torra marker så kan detta bli stressigt åt andra hållet – kommer gräset att räcka till? På Henstorp kan vi ofta komplettera med sly, vilket fåren älskar men är ganska slitigt för bonden.

På hösten börjar man sedan komplettera med ensilage ute på bete, för att fåren ska kunna gå kvar utomhus så länge som möjligt, men det brukar ofta vara lagom att betäcka fåren när det är dags att stalla in. Det är också då lammen går till slakt. Vi låter också några tackor gå till slakt varje år, för att föryngra flocken men också för att vi tycker att fårkött är så vansinnigt fint kött som behöver tas till vara. Det hittar du i vår gårdsbutik.

På vintern lever de sedan på ensilage från vår vall, och när näringsbehovet går upp (vartefter lammen blir större inuti tackan) så kompletterar vi med rester från vår spannmålsproduktion. Vete och korn är bra, och åkerbönor är godis!

Så börjar fåråret om igen, med nya lamm.